Undgå stress – forebyg stress ved at få styr på din indre reptil

Fem kendte hjælper dig:
Få styr på din indre reptil, før den æder dig!

Hvis du gør som hjerneforsker Peter Lund Madsen, forfatter Mark Twain, rejsekonge Simon Spies, sundhedscoach Chris McDonald og mesterdetektiven Sherlock Holmens, kan du undgå stress.

Stress kan på helt kort sigt få dig til at præstere bedre, men er din hjerne påvirket af stress gennem længere tid, falder din evne til at præstere drastisk sammen med din trivsel.

Det er derfor en god investering at kende dine stresssymptomer, og vide hvordan man får dem væk. Potentialehuset har fem tips til at berolige dit eget alarmsystem. Vi har givet dem navne, så du bedre kan huske dem:

  1. Peter Lund Madsen: Forstå din hjerne!
  2. Mark Twain: Bliv i indflydelsesfeltet
  3. Simon Spies: Hold Fri
  4. Chris McDonald: Få motion
  5. Sherlock Holmes: Find nældens rod

Peter Lund Madsen: Forstå din hjerne!

Din hjerne er delt i to. Forrest har du din tænkende hjerne, som du bruger til fx refleksion, planlægning og læring. Bagerst reptilhjernen, der sørger for, at du handler instinktivt, når du er i fare.

Når din reptilhjerne er overaktiveret, kappes forbindelsen til din tænkende hjerne. Smart når du skal flygte fra en bjørn, men knap så smart når du skal holde et oplæg, eller lede en forandringsproces.

Det er ikke kun ”virkelige” belastninger som får reptilhjernen i sving, men også de trusler, som udelukkende befinder sig i dine tanker. Det er derfor afgørende, at du kan få dit eget alarmberedskab beroliget, hvis du skal have overblik og overskud til at undgå stress.

Mark Twain: Blev i indflydelsesfeltet

Forfatteren Mark Twain sagde engang: ”Jeg har haft mange bekymringer i mit liv, men de fleste af dem er ikke blevet til noget”.

Mange af vores bekymringer handler om ting vi ikke kan gøre noget ved, og mange af vores bange anelser vil aldrig ske. Hvis du vil undgå stress, skal du blive i dit indflydelsesfelt. Brug kun din energi på de problemer, du kan gøre noget ved.

Din chef ændrer ikke karakter, fordi du brokker dig, og omstruktureringen bliver ikke aflyst, fordi du river dig i håret. Spørg dig selv om du kan gøre noget ved problemet, og hvis ikke du eller andre kan ændre det – så giv slip.

Simon Spies: Hold fri

Når nu du er i gang med at give slip på det, du ikke kan ændre på, så slip også dine arbejdsopgaver helt en gang imellem. Fritid og pauser bør indgå i din daglige og ugentlige planlægning, og vægtes på linje med dine højest prioriterede arbejdsopgaver.

Hvis ikke du restituerer dig, får du ingen ny benzin på tanken, og uanset hvor langt du kører på literen, skal der fyldes op af og til. Hvad skal der til? Mindst én reel fridag om ugen og flere pauser i løbet af dagen, hvor du kobler helt af.

Chris McDonald: Få motion

Hvis du allerede er lettere ramt af stress, så tænk på, hvad Chris McDonald ville have sagt til dig: Sov godt, og sørg for at bevæge dig hver dag, så stresshormonerne aftager.

Gå en rask tur, svøm, cykl eller løb 30 minutter hver dag, og mærk forandringen. Brug 20 minutter om dagen på afspænding, mindfullness eller meditation, og brug gerne naturen – den afstresser dig.

Sig også nej tak til alkohol og koffein fra sidst på eftermiddagen, og sluk din skærm mindst en time før du skal sove – lyset beder nemlig din hjerne om at holde sig vågen.

Sherlock Holmes: Find nældens rod

Sidst men ikke mindst, skal du være din egen stressdetektiv. Tag luppen frem, og find ud af hvad der trigger lige netop din reptilhjerne. Har du en Watson i nærheden, så få gerne hjælp til opgaven.

Lav en stressdagbog og skriv ned, når du mærker hjertet banke alt for hurtigt, musklerne spændes, og sommerfuglene flyve hektisk rundt i maven. Er det dine tanker som sætter alarmen i gang, fordi du har bekymringsbrillen på, eller har du måske sagt ja til mere end du har ressourcer til?

Når du ved, hvilke situationer som tænder stressen, kan du finde alternative reaktioner eller handlinger, som er bedre for din trivsel.

Vil du vide mere

om din spændende hjerne og hvad den betyder for dit arbejdsliv, eller vil du have flere værktøjer til at undgå stress – forebyg stress, så