Workshop Ideudvikling

Hvor er den lillebitte og nogle gange banale idé, der kan ændre dagligdagen på arbejdspladsen og gøre hverdagens opgaver lettere at løse?

Workshop ideudvikling indeholder små overraskende effekter, som stimulerer medarbejdernes kreativitet og idérigdom.

En god idé kan være den vinkeskammel, som personalet i en børnehave fandt på. Vinduerne sad for højt til, at børnene selv kunne vinke til mor og far om morgenen. Men med vinkeskamlen kravler børnene selv op og vinker farvel.

Formålet med workshop Ideudvikling:

Formålet er at fjerne forhindringer, og udvikle nye løsninger, så I kan bruge lidt mere tid på de væsentlige opgaver.

Målet med workshop Ideudvikling:

Målet er, at mindst én af idéerne bliver virkelighed få dage efter workshoppen. Desuden står I tilbage med en håndfuld idéer, der kan realiseres inden for en overskuelig tidsramme og for få penge. Endelig får I et indblik i øvelser og teknikker, som I selv kan bruge til at udvikle jeres hverdag.

Indhold på workshop Ideudvikling:

Introduktion
Hvem er I? Hvem er vi? Hvad er en god idé?

Opvarmning
Til at få gode idéer. Med nogle enkle øvelser skærper vi hinandens opmærksomhed på at bygge videre på andres tanker og på at undgå selvcensur.

På opdagelse i egen rede
Vi leder efter forhindringer, og steder, hvor skoen trykker, eller der er plads til forbedring Vi sætter os i borgerens sted og oplever vores afdeling fra et andet perspektiv Målet er, at se vores arbejdsplads med nye øjne.

Idéudvikling
Vi finder på idéer, der kan fjerne forhindringerne. Vi har en stribe modeller med og bruger dem, der passer bedst til jer. Vi arbejder med de fire brainstormregler.

Prioritering
Vi organiserer, prioriterer idéerne og plukker de lavthængende frugter først. Vi prøver at få de ikke så tilgængelige ideer lidt tættere på virkeligheden.

Borgernes oplevelser førte til konkrete og brugbare idéer

“Potentialehuset havde redigeret en film med Majbritt, der viste, hvor bøvlet det er, at åbne nogle af vores produkter. På baggrund af det skabte vi en række konkrete idéer, prioriterede blandt dem og besluttede centrale indsatser. Potentialehuset får gode idéer, de fører dem sikkert ud i livet og sikrer, at vi kommer videre i vores arbejde på at lære vores brugere bedre at kende.”

Karin Bredgaard, Driftschef, Københavns Madservice A La Carte, Københavns Kommune